Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Agusiowa inspiracja- słodka pokusa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuk
sól 1 szczypta
cukier kryształ 3/4 sztuk
mąka pszenna 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietanka kremowa 1 litr
cukier puder 4 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka
woda 1/4 szklanka
biszkopty podłużne 1 opakowanie
truskawki 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Agusiowa inspiracja- słodka pokusa

Biszkopt: jajka kurze sparzyć wrzątkiem, białka oddzielić od żółtek, białka włożyć do wysokiego naczynia i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier- kryształ. Dodać żółtka, nadal ubijając. Mąki (ziemniaczaną z mąką pszenną) wymieszać, przesiać mąki, dodać proszek do pieczenia i dodać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Okrągła tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy. Piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić. Schłodzić śmietankę 30% kremówkę, wsypać do niej cukier puder i ubić całość na sztywną masę o delikatnej konsystencji. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić i dodać do śmietany, w dalszym ciągu ubijać. Ubitą śmietankę wyłożyć na wierzch biszkopta oraz na jego boki, ułożyć podłużne biszkopty po bokach tortu i związać kokardą ozdobną. Resztę ubitej śmietanki nałożyć do szprycy i dekorować w sposób dowolny. Ułożyć umyte, osuszone truskawki na wierzchu, włożyć świeczki dekoracyjne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak