Przepis i sposób przygotowania na: Agrestowiec z kawałkami czekolady
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz sok malinowy. Suche składniki przesiej i połączyć z masą. Wymieszać. Piec 25 min w 175°C. Po upieczeniu przecinamy na pół, dolny blat nasączamy.
2. W niepełnej szklance mleka rozpuścić budyń i cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Wsypać suchą galaretkę. Wymieszać. Wylać na biszkopt.
3. Masa jogurtowa: 2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, oby dwie w osobnych szklankach. Jedną zostawiamy do lekkiego stężenia a drugą do całkowitego. Ptasie mleczko oraz stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Do jogurtu przekładamy lekko stężałą galaretkę, zmiksować. Następnie dodać kawałki ptasiego mleczka, startą czekoladę oraz kawałki galaretki, wymieszaj i wylej na masę zostawiając odrobinę na górę.
4. Drugą część biszkoptu nasączyć, wyłożyć na masę. Posmarować masą i posypać posypką. Schłodzić.