Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżowe ciasto z dodatkiem agrestu jest najchętniej jedzonym ciastem w letnie dni, dodatkowo smaku dodaje chrupiąca kruszonka..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

drożdże świeże 7 dag
cukier 1 szklanka
mleko ciepłe 1.5 szklanki
mąka tortowa 70 dag
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuki
masło 10 dag
agrest 70 dag
mąka pszenna 12 dag
cukier 12 dag
masło 12 dag
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Agrestowa drożdżówka z kruszonką

Etapy przygotowania:

1

Do misy robota rozkruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki, cukru, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszać łyżką, misę nakryć talerzem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać mleko.

Krok 1 - Agrestowa drożdżówka z kruszonką foto
2

Hakiem robota ciasto wyrabiać, po połączeniu składników wlać letnie stopione masło i wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i odo wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Krok 2 - Agrestowa drożdżówka z kruszonką foto
3

Forma 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać obrany z szypułek agrest i zostawić na 20 minut do podrośnięcia.

Krok 3 - Agrestowa drożdżówka z kruszonką foto
4

Z podanych składników w tym miękkie masło palcami zrobić kruszonkę, rozsypać kruszonkę na agreście.

Krok 4 - Agrestowa drożdżówka z kruszonką foto
5

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić przy uchylonym piekarniku na 30 minut, wyjąć i dobrze wystudzić kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Krok 5 - Agrestowa drożdżówka z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak