Przepis i sposób przygotowania na: Agrestowa drożdżówka z kruszonką
Etapy przygotowania:
Do misy robota rozkruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki, cukru, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszać łyżką, misę nakryć talerzem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać mleko.
Hakiem robota ciasto wyrabiać, po połączeniu składników wlać letnie stopione masło i wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i odo wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Forma 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać obrany z szypułek agrest i zostawić na 20 minut do podrośnięcia.
Z podanych składników w tym miękkie masło palcami zrobić kruszonkę, rozsypać kruszonkę na agreście.
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić przy uchylonym piekarniku na 30 minut, wyjąć i dobrze wystudzić kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem.