Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Agnolotti Suzette ( z Cointreau i pomarańczami )

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
sól 1 szczypta
małe pomarańcze 2 szt
masło 25 g
cukier trzcinowy 30 g
sok pomarańczowy 50 ml
likier pomarańczowy 50 ml
ser biały 250 g
cukier puder 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
mąka pszenna 200 (durum)

Przepis i sposób przygotowania na: Agnolotti Suzette ( z Cointreau i pomarańczami )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

AGNOLOTTI :

Stolnicę oprószamy mąką.

Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku.

Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.

Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.

Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było wygodniej ).

Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty – wszystko zależy od tego jak chcemy je podawać – jeśli agnolotti robimy do bulionu , zróbmy mniejsze …. jeśli chcemy je zjeść tak jak dziś , lub z inną okrasą , śmiało możemy pokusić się o większe.

Ja wycięłam prostokąty mniej więcej o wielkości 6x8cm.

Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.

Ser biały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru.

Uważajmy jednak przy tym , by nie przedobrzyć , gdyż sos również będzie słodki!

Łyżeczkę sera nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy składając na pół.

Brzegi karbujemy za pomocą łyżeczki robiąc delikatny wzorek.

Wrzucamy do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).

Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.



SOS POMARAŃCZOWY :

Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty.

Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.

Uwaga – robimy to drewnianą łyżką!

Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu.

Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę.

Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku.

Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ).

Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać.

Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę razem podgrzewamy.

Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 13.10.2013 19:26
Coś dla mojej żony ,która uwielbia naleśniki Suzette ,to te pierożki też przypadną Jej do smaku.
marcia7 13.10.2013 10:01
wykwintnie i smacznie
ana1 13.10.2013 08:59
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak