Przepis i sposób przygotowania na: Agnolotti Suzette ( z Cointreau i pomarańczami )
AGNOLOTTI :
Stolnicę oprószamy mąką.
Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku.
Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę.
Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.
Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było wygodniej ).
Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty – wszystko zależy od tego jak chcemy je podawać – jeśli agnolotti robimy do bulionu , zróbmy mniejsze …. jeśli chcemy je zjeść tak jak dziś , lub z inną okrasą , śmiało możemy pokusić się o większe.
Ja wycięłam prostokąty mniej więcej o wielkości 6x8cm.
Przykrywamy ściereczką i robimy farsz.
Ser biały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru.
Uważajmy jednak przy tym , by nie przedobrzyć , gdyż sos również będzie słodki!
Łyżeczkę sera nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy składając na pół.
Brzegi karbujemy za pomocą łyżeczki robiąc delikatny wzorek.
Wrzucamy do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).
Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.
SOS POMARAŃCZOWY :
Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty.
Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.
Uwaga – robimy to drewnianą łyżką!
Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu.
Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę.
Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku.
Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ).
Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać.
Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę razem podgrzewamy.
Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące!
Smacznego!