Afrykański przysmak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • powidła śliwkowe

    300 ml
  • kakao

    4 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    6 łyżek
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto bardzo proste ale wyjątkowo smaczne :) mokre i aromatyczne.

Pierwszym krokiem jest wykonanie masy z kakao i margaryny:
Do rondelka wrzucamy kostkę margaryny, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy, gdy mieszanka się zagotuje - ściągamy z gazu i dodajemy kakao. Odlewamy ok, 0,5 szklanki na polewę.

Masę ostudzamy i dodajemy żółtka jajek, mąke + proszek oraz przyprawę do piernika (ale to już opcjonalnie, dobrze mieszamy. Na koniec ubijamy w innej misce białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą kakaową.
Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej brytfanki (natłuszczona i wysypana mąką/bułką tartą)
Pieczemy w 180-190 stopni około 40-45 minut.

Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 placki, smarujemy powidłami i na koniec polewamy polewą.

Kwaśne powidła i słodkie ciasto to bardzie fajne połączenie ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martyna94 16.02.2014 17:11
Bardzo ładnie wygląda, na pewno pyszne :)
Lukrecja29 07.12.2013 22:11
mniam mniam... na takie ciacho mam właśnie apetyt :)
Gabi44 02.12.2013 22:23
Lubię wilgotne ciasta,to jest zachęcające.
Adamorek 02.12.2013 22:11
super egzotyczne ciacho
Renata9 02.12.2013 20:53
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat