Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Afrykański przysmak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

powidła śliwkowe 300 ml
kakao 4 łyżki
margaryna 1 kostka
mleko 6 łyżek
cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Afrykański przysmak

Ciasto bardzo proste ale wyjątkowo smaczne :) mokre i aromatyczne.

Pierwszym krokiem jest wykonanie masy z kakao i margaryny:
Do rondelka wrzucamy kostkę margaryny, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy, gdy mieszanka się zagotuje - ściągamy z gazu i dodajemy kakao. Odlewamy ok, 0,5 szklanki na polewę.

Masę ostudzamy i dodajemy żółtka jajek, mąke + proszek oraz przyprawę do piernika (ale to już opcjonalnie, dobrze mieszamy. Na koniec ubijamy w innej misce białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą kakaową.
Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej brytfanki (natłuszczona i wysypana mąką/bułką tartą)
Pieczemy w 180-190 stopni około 40-45 minut.

Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 placki, smarujemy powidłami i na koniec polewamy polewą.

Kwaśne powidła i słodkie ciasto to bardzie fajne połączenie ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 16.02.2014 17:11
Bardzo ładnie wygląda, na pewno pyszne :)
Lukrecja29 07.12.2013 22:11
mniam mniam... na takie ciacho mam właśnie apetyt :)
Gabi44 02.12.2013 22:23
Lubię wilgotne ciasta,to jest zachęcające.
Adamorek 02.12.2013 22:11
super egzotyczne ciacho
Renata9 02.12.2013 20:53
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak