Przepis i sposób przygotowania na: Afrykański przysmak
Pierwszym krokiem jest wykonanie masy z kakao i margaryny:
Do rondelka wrzucamy kostkę margaryny, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy, gdy mieszanka się zagotuje - ściągamy z gazu i dodajemy kakao. Odlewamy ok, 0,5 szklanki na polewę.
Masę ostudzamy i dodajemy żółtka jajek, mąke + proszek oraz przyprawę do piernika (ale to już opcjonalnie, dobrze mieszamy. Na koniec ubijamy w innej misce białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą kakaową.
Ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej brytfanki (natłuszczona i wysypana mąką/bułką tartą)
Pieczemy w 180-190 stopni około 40-45 minut.
Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 placki, smarujemy powidłami i na koniec polewamy polewą.
Kwaśne powidła i słodkie ciasto to bardzie fajne połączenie ;)