afrykańska panna cotta z truskawkami i marakują

afrykańska panna cotta z truskawkami i marakują

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki żelatyny

    4 szt.
  • cukier

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • truskawki świeże

    150 gram
  • mięta świeża

    do dekoracji
  • marakuja

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Połowę przecieru z marakui włóż do rondla i gotuj. Dodaj cukier, śmietanę i ponownie krótko gotuj.
Odciśniętą żelatynę starannie wymieszaj z gorącą śmietaną, ale już nie gotuj.
Gotową panna cottę przelej do miseczek i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.
Przekrój marakuje, nasionka wyciskaj do pozostałej połowy przecieru z marakui gotuj. Jeśli trzeba, posłódź do smaku. Truskawki pokrój w małe kawałki i dodaj do pozostałego przecieru. Stężałą panna cottę wyjmij na talerzyk, polej ciepłym przecierem z owocami i udekoruj świeżą mięta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andzia1977

04.07.2012 21:17
czy żelatynę można kupić w płatkach?

dorotka0000025

26.02.2012 14:12
przepyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat