Adwokatowy torcik z malinami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Torcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO BIAŁKOWE:

  • białka jaj

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    0.75 szklanki
  • olej rzepakowy

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • woda

    0.5 szklanki
  • sok z cytryny

    3 łyżki

MUS MALINOWY:

  • maliny świeże

    300 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka

KREM AJERKONIAKOWY:

  • mleko

    1.5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • masło 82%

    50 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • krem ajerkoniakowy

    1 szklanka

KREM AJERKONIAKOWY - potrzebna 1 szklanka do kremu:

  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • cukier puder

    0.33 szklanki
  • mleko skondensowane

    1 puszka
  • spirytus

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i
powoli wlewać olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera. Na tym etapie piana może znacznie opaść.

Wlać do formy (∅ 19 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, którą po wystudzeniu należy ściąć, a ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną.

 

Mus malinowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć i razem z
pestkami przelać do garnka. Dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.  Przestudzić, a kiedy mus zacznie gęstnieć rozsmarować na każdym krążku ciasta.

Ajerkoniak. Żółtka i cukier umieścić w misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Żółtka ucierać z cukrem, do momentu, aż staną się puszyste i gęste, a temperatura sięgnie 40°C. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i ucierając wlewać powoli mleko skondensowane. Po przestudzeniu, intensywnie mieszając, wlewać  powoli spirytus. Odlać 1 szklankę ajerkoniaku.

Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka, razem z cukrem i masłem. Kiedy się zagotuje wlać
rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć folię spożywczą, tak aby leżała na budyniu. Wystudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Budyń zmiksować razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na
blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką.

Wierzch posypałam rozdrobnionym ciastem, które
ścięłam po upieczeniu. Górę można ozdobić malinami. Torcik wstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 03.12.2018 13:46
Torcik prezentuje się przepysznie :)
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 12:53
Adwokatowy torcik wygląda pięknie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat