Advocatowo- truskawkowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT o średnicy 20 cm

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • olej

    3/4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    szczypta

ADVOCATOWA ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • likier adwokat

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    6 łyżeczek
  • woda

    0,5 szklanki
  • cukier puder

    do smaku
  • truskawki

    do środka

DEKORACJA

  • biała czekolada

    1/4 tabliczki
  • mleko

    0,5 łyżki
  • truskawki

    10-12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Advocatowo- truskawkowy torcik foto
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu.
Krok 2 - Advocatowo- truskawkowy torcik foto
ŚMIETANKA:Truskawki (ilość według uznania) myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Krok 3 - Advocatowo- truskawkowy torcik foto
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i ponownie dokładnie miksujemy.
Krok 4 - Advocatowo- truskawkowy torcik foto
Do gotowej śmietanki dodajemy truskawki. Masę delikatnie mieszamy i wykładamy na ciemny biszkopt.
Krok 5 - Advocatowo- truskawkowy torcik foto
Wierzch posypujemy wcześniej przygotowanym, startym biszkoptem.
Torcik odstawiamy do lodówki, by advocatowa śmietanka dokładnie zastygła (na około 2 godziny).
DEKORACJA:Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe układamy na wierzchu torcika. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną delikatnie polewamy ułożone truskawki. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 23.12.2015 20:39
Wspaniały apetyczny torcik - jak zwykle: w Twojej galerii same smakowitości:)
joannaa24 22.12.2015 22:10
Super ciasto, od samego widoku chce się jeść :)
Iwusia 22.12.2015 21:56
bardzo smakowicie wygląda to ciacho
IKrakowianka 22.12.2015 21:14
wygląda perfekcyjnie
mikrusiak 22.12.2015 19:27
przy temu to musi język uciekać do ... khę khę ;P
w mojej kuchni 22.12.2015 18:05
same pyszności
halina17 22.12.2015 16:23
Smacznie wygląda torcik :)
ania2610 22.12.2015 15:59
pysznie wygląda, chętnie bym się poczęstowała!
iziona 22.12.2015 15:23
Wyglada rewelacyjnie
Agnieszka-87-25 22.12.2015 14:54
ależ on piękny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat