Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A la kwaśnica.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 50 dag
cebula 2 szt
czosnek 2-3 ząbki
olej 2-3 łyżki
kiełbasa podwawelska 60 dag
bulion 1,5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ziemniaki 4-5 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 niepełna łyżeczka
grzyby leśne 250 obgotowane
Ziele angielskie całe Prymat 5 kulek

Przepis i sposób przygotowania na: A la kwaśnica.

Kapustę pokroiłam nożem aby wygodnie można było ją później nabrać na łyżkę.Nie odciskałam jej z soku.Zalałam bulionem,włożyłam listki laurowe i ziele angielskie i gotowałam. W międzyczasie obrałam ziemniaki,pokroiłam w kostkę i ugotowałam je do miękkości w osolonej wodzie w oddzielnym garnku (gotowane w kwaśnej zupie ziemniaki są twarde). Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierćplastry.Czosnek obrałam i posiekałam.Na oleju podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę kiełbasę.Na koniec wsypałam cebulę z czosnkiem i na małym ogniu smażyłam,aż cebula była szklista.Dołożyłam kiełbasę z cebulą do gotującej się kapusty a następnie grzyby.Gotowałam do miękkości.Dołożyłam na koniec ugotowane ziemniaki i wsypałam majeranek,doprawiłam solą i pieprzem.Sporo wody odparuje i zupa jest gęsta więc już niczym jej nie zagęszczam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 01.11.2012 19:01
rozgrzewająca
monisia1977 01.11.2012 14:46
dobre
emeslive 01.11.2012 13:27
Bardzo fajna aromatyczna zupa. Podoba mi się ten przepis!
adelajda 01.11.2012 13:07
na pewno smaczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak