Przepis i sposób przygotowania na: 8 pomysłów na kanapki
makrela wędzona
masło
koncentrat pomidorowy
prażony słonecznik
Mięso makreli oddziel od skóry i ości, włóż do rozdrabniacza razem z masłem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Zmiksuj. Przełóż do naczynia. Kanapke posyp słonecznikiem.
Śledzie:
ogórek kiszony
czerwona cebula
płaty śledzia solonego
natka
oliwa
kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki potnij w kostkę wymieszaj.
Ogórek świeży:
ogórek świeży
dowolne kiełki ( u mnie zielonego groszku)
sól morska
natka
Pasta jajeczna:
2 jajo na twardo
łyżeczka majonezu lub jogurtu
sól i pieprz
2 jaja na twardo potnij w drobną kostkę, dodaj majonez i jogurt, wymieszaj. Dopraw.
Rzodkiewki:
kilka umytych rzodkiewek
sól i pieprz
Pate z wątróbek drobiowych z pieczonym jabłkiem i koniakiem
wątróbka drobiowa
szalotka
jabłko kwaśne
kieliszek koniaku
Watróbki uduś na oleju, dodaj szalotkę i pieczone jabłko. Wlej koniak. Odparuj, zmiksuj , dopraw solą i pieprzem.
Tapenada z czarnymi oliwkami z suszonymi pomidorami:
słoiczek czarnych
ząbek czosnku
suszone pomidory w oleju+ jeden do dekoracji
listki bazyli lub dowolne zioła
Oliwki, czosnek, suszone pomidory umieść w rozdrabniaczu. Zmiksuj.
Jajko z solą morską i czarnym pieprzem
jajko na twardo
sól morska lub czarne płatki soli
czarny pieprz
kiełki zielonego groszku
Potnij jajo na plasterki, kładąc na chleb posyp świeżo mielonym pieprzem, solą i ziołami.