4 warstwy ciasta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    5 szklanek
  • Soda oczyszczona Prymat

    2,5 łyżeczki
  • miód

    5 łyżek
  • cukier

    1,5 szklanki
  • margaryna

    30 dag
  • jajko

    5 sztuk
  • masa

  • mleko

    pół litra
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier wanilinowy

    pół opakowania
  • margaryna

    1 kostka
  • spirytus

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać przez sito na stolnicę. Następnie dać do tego cukier i jajka, miód i margarynę. Posiekać nożem i wyrobić ciasto. Całość ciasta podzielić na 4 części. Piec w piekarniku (każdy na osobnej brytfannie) w 180 st. pierwszy ok. 10 minut, kolejne 3 po ok. 6-7 minut. MASA: ok. 400 ml mleka zagotować. W 100 ml rozpuścić wszystkie składniki prócz spirytusu i margaryny). Gdy większa część mleka zacznie się gotować wlać do niej mniejszą część mleka i mieszać do momentu aż się zagotuje. Później odstawić do ostudzenia. Następnie gdy budyń będzie zimny utrzeć w naczyniu margarynę. Później dawać po trochę zimnego budyniu. Na koniec wlać spirytus. Całość wymieszać. Na pierwszą część placka dać trochę masy. Później przykryć drugim plackiem i znowu przełożyć masą. I tak na zmianę aż do skończenia masy i placków. Na koniec posypać posypką cukierkową wierzch placka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynagotuje 21.03.2013 20:08
super ciacho !
plocia 30.07.2012 20:17
apetycznie wygląda
smakoszek 21.05.2012 19:52
pyszne ciacho
andzia123 13.05.2012 15:42
super
jolanta19 26.02.2012 16:18
mniam
agnieszka214 11.02.2012 13:35
apetyczne
misia53 01.02.2012 21:29
ciasto pychota
owocówka 29.01.2012 08:32
uwielbiam
dwa pokoje z kuchnią 22.01.2012 22:07
lubie takie ciacha
1j1o1l1a1 22.01.2012 13:52
fajniutkie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat