3Bit po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    10 dkg
  • mąka pszenna

    10 dkg
  • olej

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    3 szt
  • margaryna

    25 dkg
  • Masa krówkowa z puszki

    1 szt
  • margaryna

    15 dkg
  • herbatniki

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - 3Bit po mojemu foto
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie mąki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy. Biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
Krok 2 - 3Bit po mojemu foto
Na krem układamy na całym placku ciastka petitki.
Krok 3 - 3Bit po mojemu foto
Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Ciastka smarujemy połowę masy krówkowej,
Krok 4 - 3Bit po mojemu foto
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkową dajemy biszkopt jasny.
Krok 5 - 3Bit po mojemu foto
Biszkopt smarujemy pozostałą masą krówkową.
Krok 6 - 3Bit po mojemu foto
Na masie układamy drugą warstwę ciastek Petitki.
Krok 7 - 3Bit po mojemu foto
Ciastka smarujemy kremem.
Krok 8 - 3Bit po mojemu foto
I przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.
Krok 9 - 3Bit po mojemu foto
Ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 08.01.2015 09:27
smaczne ciasto
Smaczna_B 13.07.2014 14:56
Znakomicie wyszło!
Ela15 30.05.2014 09:21
świetne ciasto
Klausia 14.05.2014 19:43
ciekawa wersja :)
Seba 13.05.2014 22:43
bardzo dobre
Kejti 17.02.2014 02:05
Pyszności taki 3 bit :-)
agnieszka214 30.01.2014 15:59
pomysł mniam
Katarzyna/kate1980 29.01.2014 21:39
świetnie wygląda
lara 27.01.2014 14:53
efektowne ciasto
fotoviderek 27.01.2014 10:36
Takie słodkości to ja lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat