Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3Bit po mojemu

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Znacie pewnie 3bit na krakersach, herbatnikach, a nawet na biszkopcie. W 3bicie po mojemu poznacie wersję na biszkopcie, ale kakaowym! Zapraszam

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

jajko 5 szt
cukier 100 g
mąka pszenna 100 g
olej 2 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt jasny:

jajko 4 szt.
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa:

mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 2 opakowania
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki

Masa krówkowa:

masa kajmakowa 1 puszka
margaryna 150 g

Dodatkowo:

herbatniki 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: 3Bit po mojemu

W tym przepisie są chyba wszystkie możliwości przekładania ciasta 3 bit - biszkopt kakaowy, biszkopt zwykły, herbatniki... no może brakuje krakersów! Ale wtedy byłoby już za dużo. Biszkopt kakaowy to świetny dodatek, a nawet główne ciasto do 3bita. Polecam!

Kroki postępowania

1

Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka, a na koniec mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty na blasze o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie mąki i dodajemy żółtka i mieszamy. Jak mleko zacznie się gotować, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę. Jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy.

Biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.

Krok 1 - 3Bit po mojemu foto
2

Na krem układamy herbatniki. 

Krok 2 - 3Bit po mojemu foto
3

Masa krówkowa: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej. Połowę masy nakładamy na herbatniki

Krok 3 - 3Bit po mojemu foto
4

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na masę krówkową dajemy biszkopt jasny.

Krok 4 - 3Bit po mojemu foto
5
Biszkopt smarujemy pozostałą masą krówkową.
Krok 5 - 3Bit po mojemu foto
6

Na masie układamy drugą warstwę herbatników. 

Krok 6 - 3Bit po mojemu foto
7

Na górę dajemy krem budyniowy. 

Krok 7 - 3Bit po mojemu foto
8

Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym. 

Krok 8 - 3Bit po mojemu foto
9
Ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Krok 9 - 3Bit po mojemu foto

Sprawdźcie także:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.01.2015 09:27
smaczne ciasto
Smaczna_B 13.07.2014 14:56
Znakomicie wyszło!
Ela15 30.05.2014 09:21
świetne ciasto
Klausia 14.05.2014 19:43
ciekawa wersja :)
Seba 13.05.2014 22:43
bardzo dobre
Kejti 17.02.2014 02:05
Pyszności taki 3 bit :-)
agnieszka214 30.01.2014 15:59
pomysł mniam
Katarzyna/kate1980 29.01.2014 21:39
świetnie wygląda
lara 27.01.2014 14:53
efektowne ciasto
fotoviderek 27.01.2014 10:36
Takie słodkości to ja lubię :)
iziona 27.01.2014 07:48
Elu rewelacyjnie to wykombinowałaś
Kuchenka 27.01.2014 07:44
apetyczny!!!
Jadwiga/Jaga85 26.01.2014 21:26
Pyszne ciasto!!!!
gosia1988 26.01.2014 20:39
wyśmienite ciasto
Sylwia26 26.01.2014 20:15
ale pyszności :)
Gary Michy 26.01.2014 19:36
Fajny wzorek na górze, a przepis pycha! :)
mysza666 26.01.2014 19:36
Oj oj...aż się słodkiego zachciewa :)
Milka100 26.01.2014 19:17
świetny ten Twój 3 bit

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak