Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3 bit

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
ocet 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa krówkowa 510 gram (puszka)
margaryna 1 kostka
herbatniki ok. 50 dag
śmietana kremowa 30% 600 ml
cukier puder 1 łyżka
śmietanka fix 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
czekolada pół tabliczki
bita śmietana 2 opakowania
krem do karpatki 1 w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: przygotować wszystkie składniki. Do miski od miksera dać białka, do innej miseczki dać żółtka. Białka ubić na gęstą pianę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać. Dodać ocet. Mikser ustawić na najmniejsze obroty. Dodawać żółtka i cały czas ucierać. Gdy wmieszamy ostatnie żółtko zdjęć wyłączyć mikser. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito i dodać do miski z pianą. Dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Przygotowaną masę przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Krok 1 - 3 bit foto
2
MASA KRÓWKOWA: Margarynę utrzeć bardzo dokładnie. Następnie dodawać po 1 łyżce masy krówkowej. Dodawać, aż masa z puszki się skończy i w misce powstanie jednolita krówkowa masa. Przełożyć na biszkopta. Rozprowadzić równomiernie po całym biszkopcie.
Krok 2 - 3 bit foto
3
Na masę wyłożyć herbatniki jeden obok drugiego. Herbatniki przed położeniem można maczać w wymieszanym rumie z przegotowaną wodą lub innej miksturze, aby nie były potem twarde podczas krojenia.

MASA KARPATKOWA: Masę karpatkową przygotować jak podano na opakowaniu. Przełożyć na placek i wstawić go do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę śmietankową.
Krok 3 - 3 bit foto
4
MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę najpierw rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody a następnie zalać ją gorącą wodą. Mieszać, aż zrobi się zimna. W tym czasie szybko ubić śmietanę kremówkę. Dodać śnieżki w proszku, śmietanki fix oraz cukier puder. Na koniec dodać żelatynę. Masę wyłożyć na placek. Wyrównać. Posypać startą czekoladą.
Krok 4 - 3 bit foto
5
Zamiast czekolady można także użyć do posypania kawy rozpuszczalnej. Smacznego :)
Krok 5 - 3 bit foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 30.03.2014 13:13
dziękuję za pozytywne opinie :D
mirecka12 02.02.2014 17:34
uwielbiam to ciasto, pychota
Malgorzata549 13.05.2013 16:02
robię podobny, pycha:)
Katarzyna34 28.01.2013 17:39
Też takie robię Wszyscy bardzo go lubimy
AGNIESZKA144 16.12.2012 19:34
SUPER
Katarzyna/kate1980 15.12.2012 22:19
super
monciasz 04.12.2012 19:29
mój ulubiony:)
KOBRA 03.12.2012 20:30
pycha
rutynka 01.12.2012 13:02
rewelacja:)
sara1 26.11.2012 09:00
pięknie wygląda
miroslawa 26.11.2012 04:58
fantastyczne ciacho
Mysiunia 25.11.2012 17:55
lubię to ciasto :) ładnie Ci wyszło :)
Noruas 25.11.2012 15:21
wygląda wręcz niesamowicie!
babajaga1969 25.11.2012 15:12
ale pycha to ciacho :))
mikrusiak 25.11.2012 15:01
przepycha...:P
gosia561 25.11.2012 13:56
ale ekstra pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak