3 bit

3 bit

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 szt
  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masa toffi

    1 szt
  • budyń

    2 szt
  • mleko

    0,5 l
  • masło

    2/3 kostki
  • śmietana 30%

    0,5 l
  • Śnieżka w proszku

    2 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • herbatniki

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT BIAŁY: Bierzemy 4 jajka. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy 4 łyżki wrzącej wody i mieszamy. Białka ubijamy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie szklankę cukru i mieszamy. Na koniec szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy.
BISZKOPT CIEMNY: Tak samo jak biały tylko na koniec dodajemy 2 łyżki kakao i pieczemy.
Biszkopty można nasączyć spirytusem
MASA: Budyń gotujemy 0,5 l mleka. Studzimy i mieszamy z masłem
Śmietanę wlewamy do pojemniczka wsypujemy śnieżki i ubijamy na sztywno.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt ciemny - masa toffi - biszkopt biały - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki - polewa
POLEWA
pól kostki margaryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru
Margarynę roztopić, dodać śmietanę i cukier zagotować. I na koniec 4 łyżki kakao wymieszać

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

11.07.2013 08:15
moje ulubione ciacho

paula99926

20.11.2012 21:28
super!

gottrina

16.11.2012 16:43
lubie takie ciasta

Mysiunia

16.11.2012 15:29
Nie podałaś ile piec biszkopty. Poza tym piszesz mało składnie np. "Budyń gotujemy 0,5 l mleka." w przepisie masz 2 sztuki budyniu, więc napisz to w liczbie mnogiej, poza tym uważam, że należy dokładniej precyzować wykonywane czynności

Iwka

16.11.2012 15:17
pycha

Konczi

16.11.2012 15:15
mmm musi być pycha !

treonina

16.11.2012 15:04
super! ale nie powiedziałabym że to jest niskokaloryczne :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat