Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
8 szt -
mąka
2 szkl -
cukier
2 szkl -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
masa toffi
1 szt -
budyń
2 szt -
mleko
0,5 l -
masło
2/3 kostki -
śmietana 30%
0,5 l -
Śnieżka w proszku
2 szt -
kakao
2 łyżki -
herbatniki
3 szt
Przepis i sposób przygotowania 3 bit
BISZKOPT CIEMNY: Tak samo jak biały tylko na koniec dodajemy 2 łyżki kakao i pieczemy.
Biszkopty można nasączyć spirytusem
MASA: Budyń gotujemy 0,5 l mleka. Studzimy i mieszamy z masłem
Śmietanę wlewamy do pojemniczka wsypujemy śnieżki i ubijamy na sztywno.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt ciemny - masa toffi - biszkopt biały - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki - polewa
POLEWA
pól kostki margaryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru
Margarynę roztopić, dodać śmietanę i cukier zagotować. I na koniec 4 łyżki kakao wymieszać
Komentarze (7)