Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z młodej botwinki

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
wywar drobiowy 1,5 litr
sok z cytryny 2 łyżka
śmietana 1/2 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku

Porada

Obowiązkowa zupa na początku lata. Tradycyjna i szybka do zrobienia, odpowiednia na obiad w ciepły, słoneczny dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodej botwinki

Do garnka wlać olej i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Warzywa obrać i umyć. Buraczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kosteczkę, a liście i łodygi botwinki pokroić na drobne kawałki. Wszystko przełożyć do garnka, wlać bulion i zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i zagotować zupę. Garnek z zupą zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i wymieszać.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.09.2015 12:10
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak