Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Złoty sernik dyniowy - na zimno "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 70 dag
cukier 40 g
cukier waniliowy 20 g
woda 150 ml
sok z cytryny 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
masa 30 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 30 g
serek homogenizowany 300 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: " Złoty sernik dyniowy - na zimno "

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości.
Studzimy.

Dodajemy cukier.

Miksujemy blenderem na gładki mus.

Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny.
Mieszamy.
Zostawiamy musy do ostygnięcia.
Krok 1 - " Złoty sernik dyniowy - na zimno " foto
2
Przygotowujemy drugą masę:
W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny.
Studzimy.
Wlewamy do musu z cytryną.

Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.

Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Zajadamy ze smakiem!
Krok 2 - " Złoty sernik dyniowy - na zimno " foto
3
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji.

W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny.
Studzimy.

Wlewamy powoli do masy serowo - dyniowej ciągle miksując blenderem.

Wylewamy do tortownicy (24cm).

Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.

Krok 3 - " Złoty sernik dyniowy - na zimno " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 25.01.2013 22:29
Rewelacja
ilka_86 07.10.2012 22:06
ciekawy przepis
angelika14 07.10.2012 19:32
Takiego sernika jeszcze nie jadłam, ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak