Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula czerwona

    2 szt
  • bekon

    200 g
  • natka pietruszki

  • ser pleśniowy niebieski

    150 g

Sos

  • majonez

    3/4 szklanki
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły.

Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki.

Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko.
Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 21.04.2016 09:36
same pyszności na talerzu
Wiktoria29 20.04.2016 21:37
proste a jak efektownie wygląda
Renataj 20.04.2016 20:31
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
cukiereczek 20.04.2016 17:44
pysznie wygląda
jasiek 20.04.2016 17:17
pięknie podane
Agnieszka-87-25 20.04.2016 14:33
apetyczne jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat