Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Źdźbła chlebowe z ciągnącym serem "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
szczypiorek 1 pęczek
masło 2 łyżki
ser żółty 25 dag
pieprz 1 szczypta
chleb tostowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: " Źdźbła chlebowe z ciągnącym serem "

Kroki postępowania

1
Chleb nacinamy wzdłuż i wszerz tworząc " jeża ".

Czosnek drobniutko siekamy i wtykamy głęboko w nacięcia.



Ser żółty kroimy w plastry i układamy pomiędzy nacięciami , tak by wypełnił każdą wolną przestrzeń.
Krok 1 - " Źdźbła chlebowe z ciągnącym serem " foto
2
Masło ucieramy z pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.



Przygotowana masę układamy w szczelinach obok sera.
Krok 2 - " Źdźbła chlebowe z ciągnącym serem " foto
3
Całość układamy na blasze i wkładamy na ok. 15- 20 min . do nagrzanego piekarnika ( aż do rozpuszczenia się sera i roztopienia masła .

Wyciągamy i zajadamy póki gorące wyciągając pojedynczo chlebowe źdźbła lub krojąc grubsze kawałki.
Krok 3 - " Źdźbła chlebowe z ciągnącym serem " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zolzica 19.10.2012 17:41
po samej nazwie tego przepisu pewnie bym nie znalazła. Gratuluję zwycięstwa w konkursie - w pełni zasłużone - potrawa niby prosta, a oryginalna i z pewnością bardzo pyszna.
mala2021 12.10.2012 06:53
samą nazwą budzi zainteresowanie,ale myślę że smakuje bardzo dobrze
Habibi 10.10.2012 07:36
Język polski jest niezwykle dźwięczny ;) Nazwa absolutnie niemożliwa do wymówienia przez cudzoziemców ;) A sama potrawa bardzo fotogeniczna i pewnie bardzo smaczna :)
sylwia / sytofala 09.10.2012 20:12
intrygująca nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak