Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki młode

    0,5 kg
  • brokuł

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • sól

  • masło

Sos śmietanowo-koperkowy

  • śmietana 18 proc

    400 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • posiekany koperek

    1 pęczek
  • ser żółty

    100 g , tarty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym foto
Ziemniaki wyszorować , opłukać pod bieżącą wodą.
Ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku.
Osuszone pokroić w grube plastry.
Krok 2 -  Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym foto
Brokuła podzielić na różyczki , gotować 3 min w osolonym wrzątku , odcedzić.
Krok 3 -  Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym foto
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem układać plastry ziemniaków , różyczki brokuła oraz pół plastry cebuli.
Krok 4 -  Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym foto
Sos śmietanowo-koperkowy: Do śmietany wbić jajko , wsypać koperek , ser oraz sól i pieprz.
Dokładnie wymieszać.
Krok 5 -  Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym foto
Na warzywa wylać sos , zapiekankę piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 23.03.2016 18:45
apetycznie wyglada
Iwusia 22.03.2016 23:19
ciekawie się zapowiada
norweska20 22.03.2016 21:52
chętnie bym zjadła
Damiano 22.03.2016 21:46
Świetna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat