Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ryżowy spód: ( keksówka 500 ml)

ryż kleisty 100 g
sól do smaku
jajko 1 sztuka
kasza manna 4-5 łyżek

Serowe wypełnienie

ser żółty gouda tarty 100 g
mozzarella 50 g tartej
ser camembert naturalny 120 g
maślanka 120 g
jajko 1 sztuka
suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżki z dodatkiem bazylii
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
szparagi zielone 9 sztuk
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Mój autorski pomysł na delikatną w smaku zapiekankę ryżową z serem i szparagami. Smakuje wyśmienicie na ciepło , podana z lekką sałatką ze świeżych warzyw. Możemy podać ją także do pieczonych lub smażonych mięs czy ryb lub polać sosem koperkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie

Ryżowy spód:Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanego ryżu dodać jajko oraz kaszę manną , wymieszać do powstania gęstej papki.
Masą ryżową wyłożyć spód oraz ścianki keksówki wysmarowanej masłem z bułką tartą.
Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Serowe wypełnienie:Maślankę wymieszać z jajkiem oraz serami.
Doprawić suszonymi pomidorami , solą i pieprzem.
Ser camembert pokroić w grube plastry.

Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce , z blanszować.

Do keksówki z podpieczonym ryżem wylać 1/3 masy serowej ułożyć 3 szparagi , czynność powtórzyć dwukrotnie.

Na wierzchu zapiekanki ułożyć plastry sera camembert.

Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 10.07.2017 11:58
Dziękuję :)
Ola1984 10.07.2017 09:59
Apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak