Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka serowa ze szparagami na ryżowym spodzie
Do ugotowanego ryżu dodać jajko oraz kaszę manną , wymieszać do powstania gęstej papki.
Masą ryżową wyłożyć spód oraz ścianki keksówki wysmarowanej masłem z bułką tartą.
Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Serowe wypełnienie:Maślankę wymieszać z jajkiem oraz serami.
Doprawić suszonymi pomidorami , solą i pieprzem.
Ser camembert pokroić w grube plastry.
Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce , z blanszować.
Do keksówki z podpieczonym ryżem wylać 1/3 masy serowej ułożyć 3 szparagi , czynność powtórzyć dwukrotnie.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć plastry sera camembert.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.