Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnie w słoiku do ciast i deserów
Wiśnie oczyszczamy, płuczemy i usuwamy pestki (nożykiem albo drylownicą). Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 3 godz a można i na dłużej.
Gdy pojawi się spora ilość soku przekładamy wiśnie do słoików zalewamy trochę (a można i więcej) powstałym sokiem i dodajemy po łyżeczce alkoholu.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Pozostały sok można przelać do słoiczków na zimę albo wykorzystać w potrzebny nam sposób.
Gdy pojawi się spora ilość soku przekładamy wiśnie do słoików zalewamy trochę (a można i więcej) powstałym sokiem i dodajemy po łyżeczce alkoholu.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Pozostały sok można przelać do słoiczków na zimę albo wykorzystać w potrzebny nam sposób.