Wiśnie w słoiku do ciast i deserów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    2 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • spirytus

    ok3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie oczyszczamy, płuczemy i usuwamy pestki (nożykiem albo drylownicą). Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 3 godz a można i na dłużej.
Gdy pojawi się spora ilość soku przekładamy wiśnie do słoików zalewamy trochę (a można i więcej) powstałym sokiem i dodajemy po łyżeczce alkoholu.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Pozostały sok można przelać do słoiczków na zimę albo wykorzystać w potrzebny nam sposób.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat