Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśnie w słoiku do ciast i deserów

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 1/2 kg
spirytus ok3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśnie w słoiku do ciast i deserów

Wiśnie oczyszczamy, płuczemy i usuwamy pestki (nożykiem albo drylownicą). Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 3 godz a można i na dłużej.
Gdy pojawi się spora ilość soku przekładamy wiśnie do słoików zalewamy trochę (a można i więcej) powstałym sokiem i dodajemy po łyżeczce alkoholu.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.
Pozostały sok można przelać do słoiczków na zimę albo wykorzystać w potrzebny nam sposób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak