Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiosenna sałatka z szynką, fetą, pomidorkami oraz pieczonymi szparagami z migdałami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

na sałatkę

sałata rzymska 1 średniej wielkości
ser feta ok.50g
pomidorki koktajlowe 5
szynka 3 plastry
szparagi zielone 4
cebula dymka ze szczypiorkiem 1
migdały 1 łyżka posiekane
oliwa

sos do sałaty

jogurt naturalny 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: wiosenna sałatka z szynką, fetą, pomidorkami oraz pieczonymi szparagami z migdałami

Odciąć szparagom zderwniałe końcówki. Wrzucić na wrzątek na ok.2-3 minuty. Następnie osuszyć, wymieszać szparagi z oliwą
z oliwek, szczyptą soli oraz posiekanymi migdałymi. Położyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec ok. 7-8 minut w temp.180 stopni.
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku (tak ,aby nie dodawać zbędnego tłuszczu)
Fetę, pomidory i dymkę pokroić a sałatę podzielić na płaty.
Całość rozłożyć na talerzu, polać sosem (jogurt naturalny + sok z cytryny, sól i pieprz), dodać podsmażoną szynkę oraz
upieczone szparagi. Całość podawać z ulubionym pieczywem lub grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 07.04.2014 18:12
wiosna na talerzu :)
wyattearp 07.04.2014 11:12
uwielbiam takie sałatki
Magula 07.04.2014 10:32
Fajna sałateczka
Kejti 07.04.2014 10:21
Świetna sałatka :-)
AZgotuj 07.04.2014 09:43
jak najbardziej jestm za takim jedzonkiem:)
sylwia_sl 07.04.2014 09:36
zapachniało wiosną :) fajna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak