" Wilgotny murzynek z orzechową czapą "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt
  • mąka

    200 g
  • cukier

    1,5 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • kakao

    2 łyzki
  • orzechy włoskie

    150 g
  • polewa czekoladowa

    100 ml
  • woda zimna

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - " Wilgotny murzynek z orzechową czapą " foto
Margarynę rozpuszczamy.

Dodajemy cukier, kakao i wodę - gotujemy.

Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - dokładnie mieszamy.
Krok 2 - " Wilgotny murzynek z orzechową czapą " foto
Białka ubijamy na sztywno.

Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy
( mieszamy tylko jedną w stronę ).
Ciasto powinno "oddychać".

Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
( ja używam silikonowej )
Krok 3 - " Wilgotny murzynek z orzechową czapą " foto
Do lekko nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i ustawiamy temperaturę ok. 160 / 170 C.

Pieczemy ok. pół godziny.

(Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, to dobrze by było po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej "erupcji").

Murzynka studzimy.

Polewamy czekoladą i posypujemy pokruszonymi orzechami!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rogalik 21.06.2013 20:33
wygląda super
irenka 12.01.2013 19:40
pyszny
irenka 12.01.2013 19:40
pyszny
miroslawa 03.11.2012 03:19
super
Wiesława1 02.11.2012 20:51
pycha
Simeo 02.11.2012 20:11
super wygląda
justys759 02.11.2012 19:51
cudowny:)
Joannasz3190 02.11.2012 19:47
Wygląda znakomicie :) Super przepis :)
Henryka2 02.11.2012 19:10
Czemu mi nigdy nie wychodzi taki piękny?
Kasnaj 02.11.2012 18:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat