Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
3 szt -
mąka
200 g -
cukier
1,5 szklanki -
margaryna
250 g -
proszek do pieczenia
1 łyzeczka -
kakao
2 łyzki -
orzechy włoskie
150 g -
polewa czekoladowa
100 ml -
woda zimna
5 łyżek
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Dodajemy cukier, kakao i wodę - gotujemy.
Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - dokładnie mieszamy.

Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy
( mieszamy tylko jedną w stronę ).
Ciasto powinno "oddychać".
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
( ja używam silikonowej )

Pieczemy ok. pół godziny.
(Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, to dobrze by było po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej "erupcji").
Murzynka studzimy.
Polewamy czekoladą i posypujemy pokruszonymi orzechami!
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)