Przepis i sposób przygotowania na: " Wilgotny murzynek z orzechową czapą "
Kroki postępowania
Dodajemy cukier, kakao i wodę - gotujemy.
Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - dokładnie mieszamy.
Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy
( mieszamy tylko jedną w stronę ).
Ciasto powinno "oddychać".
Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
( ja używam silikonowej )
Pieczemy ok. pół godziny.
(Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, to dobrze by było po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej "erupcji").
Murzynka studzimy.
Polewamy czekoladą i posypujemy pokruszonymi orzechami!