Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
ziemniaki
2 szt. -
marchewki
2 szt. -
cebula
1 szt. -
olej
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt. -
bulion warzywny
1 litr -
borowiki suszone
100 g (lub podgrzybków) -
wywar grzybowy
250-500 ml (z namaczania i gotowania) -
masło
1 łyżka (do podsmażania grzybów) -
śmietana 36%
250 ml -
koperek
1 pęczek -
makaron łazanki
200 g (ugotowany)
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć w 500 ml zimnej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić i pokroić w paseczki. Tak przygotowane grzyby podsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła, dodać do rosołu. Następnie wlać połowę wywaru, w którym gotowały się grzyby i śmietanę. Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę. Podawać z łazankami.
Aby uzyskać intensywniejszy smak zupy grzybowej, można dodać cały wywar powstały z gotowania grzybów.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się