Wegańska Lasagne (bezglutenowa)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek ząbki

    3 ząbki
  • marchewka

    3 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • pieczarki

    100 gram
  • cytryna

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

  • oregano

  • zioła prowansalskie

Sos

  • pomidory

    4 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki stołowe
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka

"Makaron" - Cukinia

  • cukinia

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
Wszystkie warzywa z na farsz kroimy w drobną kosteczkę. Na łyżce masła klarowanego bądź wysokiej jakości oleju rzepakowego podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy tylko cebula się zeszkli dodajemy warzywa od najtwarszych do najbardziej miękkich, w następującej kolejności w odstępie czasowym po 3minuty:
1)marchewka, seler i pietruszka,
2)pieczarki
3) czerwona i żółta papryka, seler naciowy i reszta

Warzywa dusimy, ale pilnujemy aby zachowamy swoją stałą konsystencję tzw. al dente. Całośc doprawiamy sokiem wycisnietym z jednej cytryny, solą i pieprzem, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi.


Krok 2 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
Cukinię kroimy w cienkie paski tzw "obieraczką do warzyw". Cukinia sluzy w tym przypadku jako Plastry Makaronu.
Krok 3 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem rzepakowym i podsypujemy mąką gryczaną/ ryżową lub zmielonym siemieniem lnianym.
Naczynie wykladamy cukinią.
Krok 4 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
Farsz przekładamy plastrami Cukinii.
Krok 5 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
Na sam koniec przygotowujemy sos.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze ze świeżą bazylią, solą, pieprzem, łyżka ketchupu i łyżeczką octu balsamicznego. Ostatnią warstwę pokrywamy sosem.
Krok 6 -  Wegańska Lasagne (bezglutenowa) foto
Lasagne pieczemy POD PRZYKRYCIEM w 180st. przez 45 minut, tak aby sos zszedl na samo dno potrawy, a nastepnie odkrywamy naczynie i pieczemy 20min. Na sam koniec mozna posypac i udekorowac swieza natka pietruszki.

Smacznego :)
Można wcinać do woli bez obaw przed przybraniem zbędnych kg :-) !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat