Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny mielony z sosem pieczarkowym.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
jajko 1 szt
bułka tarta pikantna
kajzerka
mleko
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
pieczarki
Liść lubczyku suszony Prymat
masło
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny mielony z sosem pieczarkowym.

Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) przełóż do miski i ugniataj na gładką masę. Z mięsnej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety smaż z każdej strony na małym ogniu.Smacznego.

Sos pieczarkowy:
Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na masle,następnie wlać 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzać.W tym czasie 0,5 szkl mleka rozmieszać z lyzką mąki. Zdjąć z ognia, wlać mleko z mąką I wymieszać. Podgrzać do lekkiego wrzenia. Dodać wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty.Doprawic lubczykiem i solą i pieprzem.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 06.11.2014 20:20
fajny mielony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak