Tort wiśniowo - śmietanowy

Tort wiśniowo - śmietanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    25 dag
  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    3 łyżki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    0,5 litra
  • czekolada gorzka

    100 g
  • fix do śmietany

    2 sztuki
  • wiśniówka

    do nasączenia
  • wiśnie kandyzowane

    ilośc według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Tort wiśniowo - śmietanowy

Kroki postępowania

Krok 1 -  Tort wiśniowo - śmietanowy foto
Rozpuścić margarynę z 1/2 szklanki wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.
Krok 2 -  Tort wiśniowo - śmietanowy foto
Gdy ciasto wystygnie przekroić je na 3 części.
Każdą cześć nasączyć wiśniówką. Śmietanę ubić ze śmietan fixem.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 śmietany. Przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wyłożyć kolejną część śmietany i nakryć 3 częścią ciasta. Wyłożyć resztę śmietany.
Na śmietanę wyłożyć wiśnie.
Krok 3 -  Tort wiśniowo - śmietanowy foto
Czekoladę roztopić na parze i wylać na tacę lub papier do pieczenia.
Gdy zastygnie drewnianą łopatką ją ściągać i układać na torcie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Wiktoria29 15.04.2014 09:30
uwielbiam wszystko z wiśniowymi smakami, z chęcią bym teraz zjadła do porannej kawki taki torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat