Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowo - śmietanowy
Kroki postępowania
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.
Każdą cześć nasączyć wiśniówką. Śmietanę ubić ze śmietan fixem.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 śmietany. Przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wyłożyć kolejną część śmietany i nakryć 3 częścią ciasta. Wyłożyć resztę śmietany.
Na śmietanę wyłożyć wiśnie.
Gdy zastygnie drewnianą łopatką ją ściągać i układać na torcie.