Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
margaryna
25 dag -
woda
1/2 szklanki -
cukier
1 szklanka -
kakao
3 łyżki -
jajko
4 sztuki -
mąka
2 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
śmietana kremówka
0,5 litra -
czekolada gorzka
100 g -
fix do śmietany
2 sztuki -
wiśniówka
do nasączenia -
wiśnie kandyzowane
ilośc według uznania
Przepis i sposób przygotowania Tort wiśniowo - śmietanowy
Kroki postępowania

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.

Każdą cześć nasączyć wiśniówką. Śmietanę ubić ze śmietan fixem.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 śmietany. Przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wyłożyć kolejną część śmietany i nakryć 3 częścią ciasta. Wyłożyć resztę śmietany.
Na śmietanę wyłożyć wiśnie.

Gdy zastygnie drewnianą łopatką ją ściągać i układać na torcie.
Komentarze (1)