Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowo - śmietanowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
woda 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 3 łyżki
jajko 4 sztuki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana kremówka 0,5 litra
czekolada gorzka 100 g
fix do śmietany 2 sztuki
wiśniówka do nasączenia
wiśnie kandyzowane ilośc według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowo - śmietanowy

Kroki postępowania

1
Rozpuścić margarynę z 1/2 szklanki wody. Do gorącej margaryny i wody wsypać cukier i kakao, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, przełożyć do formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.
Krok 1 -  Tort wiśniowo - śmietanowy foto
2
Gdy ciasto wystygnie przekroić je na 3 części.
Każdą cześć nasączyć wiśniówką. Śmietanę ubić ze śmietan fixem.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć 1/3 śmietany. Przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając. Wyłożyć kolejną część śmietany i nakryć 3 częścią ciasta. Wyłożyć resztę śmietany.
Na śmietanę wyłożyć wiśnie.
Krok 2 -  Tort wiśniowo - śmietanowy foto
3
Czekoladę roztopić na parze i wylać na tacę lub papier do pieczenia.
Gdy zastygnie drewnianą łopatką ją ściągać i układać na torcie.
Krok 3 -  Tort wiśniowo - śmietanowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 15.04.2014 09:30
uwielbiam wszystko z wiśniowymi smakami, z chęcią bym teraz zjadła do porannej kawki taki torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak