Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tortownica 24 cm. Biszkopt jasny

jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 34 szklanki
olej rzepakowy 5 łyżek
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Biszkopt brownie

jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
olej rzepakowy 3 łyżki
czekolada deserowa 1 tabliczka
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Krem kukułkowy

mleko 250 g
kukułki 250 g
masło 82% 200 g
mleko w proszku 500 g

Budyń

mleko 500 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie bez cukru
cukier 2 łyżki

Poncz

wrzątek 1/2 szklanki
cukier 1 łyżka

Wykończenie

śmietana 36% 400 ml
cukier puder 12 szklanki
śmietan fix 1 opakowanie
orzechy laskowe 1 i 1/2 szklanki posiekanych
kolorowe perełki

Porada

Wyśmienity tort ze słodką masą kukułkową oraz budyniem. Przełamany dość gorzkim , ciężkim , mocno czekoladowym biszkoptem brownie.Jego wykończenie nie pozostawia nic do życzenia - bita śmietana , chrupiące orzechy laskowe i cukrowe perełki.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kukułka z orzechami i biszkoptem brownie

Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.

Biszkopt brownie:Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną , pozostawić do ostudzenia.
Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem oraz wystudzoną czekoladą dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , wyrównać wierzch.

Krem kukułkowy:W mleku rozpuścić kukułki , odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch , wlać powoli wystudzone mleko kukułkowe oraz wsypać mleko w proszku cały czas miksując do połączenia się składników.

Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem.
Dodać rozprowadzony proszek , pozostawić na minimalnym gazie do zgęstnięcia energicznie mieszając.

Poncz:Cukier rozpuścić w wrzątku , odstawić do ostudzenia.

Wykończenia:Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem oraz mixem do śmietany.

Złożenie:W tortownicy umieścić dół jasnego biszkopta , nasączyć go ponczem.
Wyłożyć 1/2 masy kukułowej , przykryć biszkoptem brownie , nasączyć ponczem.
Na biszkopt brownie wyłożyć masę budyniową , przykryć pozostały jasnym biszkoptem , nasączyć resztą ponczu.
Cały tort równomiernie pokryć ubitą śmietaną , obsypać orzechami laskowymi oraz cukrowymi perełkami.
Odstawić do lodówki najlepiej na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barwa
barwa 25.04.2017 10:08
Tort jest piękny, ale masa kukułkowa zdecydowanie za twarda i gumiasta wychodzi i niestety nie czuć w niej kukułek tylko samo mleko w proszku. Uważam, że 250 g mleka spokojnie by wystarczyło. Ogólnie tort dobry, a ale z kukułkami niewiele ma wspólnego.
IZABELA29 24.11.2016 11:33
Pysznie wygląda
Jolanta40 13.11.2016 15:41
pięknie wygląda !
SzczyptaChili 10.10.2016 11:01
Dziękuję jest mi bardzo miło :) Torcik znikł bardzo szybko :)
IZABELA29 10.10.2016 10:56
Pysznie wygląda
Edita 09.10.2016 18:13
pyszne z orzechami
ada.la 08.10.2016 22:15
pyszny torcik
ania2610 08.10.2016 17:07
wspaniały jest :)
w mojej kuchni 08.10.2016 13:36
dobre słodkości
gusia1000 08.10.2016 00:05
Dobry tort.
Iwusia 07.10.2016 23:53
wspaniały ten torcik
MAR3STA 07.10.2016 21:50
pięknie wyszedł
Wiktoria29 07.10.2016 20:50
kuszący....
agnieszka214 07.10.2016 20:23
Masa super mniam
Renataj 07.10.2016 19:57
Wspaniale się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:)
Agnieszka-87-25 07.10.2016 19:26
uwielbiam ciasta
dodi 07.10.2016 19:13
pyszny torcik
Wiesława1 07.10.2016 17:18
Świetna propozycja
anka1988 07.10.2016 16:44
przepyszny torcik
Janina 07.10.2016 15:35
Wspaniałe smaki;))
KORAL 07.10.2016 14:08
Cudowny i zapewne smaczny :)
cris04 07.10.2016 14:08
wspaniałe smaki, a te kukułki........pychotka!
Czyki 07.10.2016 13:55
Cudowny wypiek, takie ciasto zasługuje na medal!!!!!Super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak