Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Kokosowo - Śmietankowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
kakao 2 łyżki

MASA

śmietana kremówka 660 ml
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 2 opakowania

MASA KOKOSOWA

białko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
ocet 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 100 g

DODATKOWO

polewa czekoladowa 1 sztuka
dżem truskawkowy 255 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Kokosowo - Śmietankowy

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy razem z kakao i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy tortowej - u mnie średnica 26 cm. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C.
Krok 1 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
2
Upieczony pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy na 2 blaty.
( Biszkopt spokojnie możemy przekroić na 3 blaty ).
Krok 2 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
3
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, oraz dodajemy ocet, całość chwilkę miksujemy a następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy na formę tortową i pieczemy 10 min w temp. 180'C, następnie zmniejszamy temp. do 140'C i pieczemy 20 min., ponownie zmniejszamy temp. do 100'C i pieczemy ok 30 min. Po tym czasie wył. piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku do przestygnięcia.
Krok 3 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
4
Blat ciast kakaowego, smarujemy Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy, który posiada całe owoce, lub dobrym dżemem truskawkowy.
Krok 4 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
5
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, oraz śmietan-fixy. Gotową masę schładzamy w lodówce. Masę dzielimy na pół. Jedną połowę masy śmietankowej wykładamy na blat biszkopta wysmarowanego truskawkami.
Krok 5 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
6
Na krem nakładamy blat z wiórek kokosowych, oraz ponownie pozostały krem i przykrywamy blatem kakaowym. Całość polewamy polewą czekoladową i schładzamy w lodówce.
Krok 6 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 18.06.2017 12:15
bardzo lubię torciki z kokosem. Pyszny tort!
Jagódka77 27.10.2016 19:37
wygląda pysznie
Marta Ryżek-Kalkowska 01.10.2016 23:52
wspaniale wygląda.
Diana Rusiłowicz 10.07.2016 01:05
Przepyszne ciasto :)
Ela15 22.06.2016 11:55
pyszny torcik
adelajda 05.06.2016 09:55
pyszne ciacho :)
krokus 15.05.2016 16:46
pyszny torcik
dodi 15.05.2016 16:17
apetyczny ten torcik
Wacław 15.05.2016 16:08
znakomity tort :-)
Wiesława1 15.05.2016 15:54
Pyszności.Moje smaki
sezamek 15.05.2016 15:03
wspaniale wygląda
Grazyna0211 15.05.2016 14:33
pyszny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak