Tort Kokosowo - Śmietankowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • kakao

    2 łyżki

MASA

  • śmietana kremówka

    660 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietan fix

    2 opakowania

MASA KOKOSOWA

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 płaska łyżka
  • ocet

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    100 g

DODATKOWO

  • polewa czekoladowa

    1 sztuka
  • dżem truskawkowy

    255 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy razem z kakao i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy tortowej - u mnie średnica 26 cm. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C.
Krok 2 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
Upieczony pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy na 2 blaty.
( Biszkopt spokojnie możemy przekroić na 3 blaty ).
Krok 3 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, oraz dodajemy ocet, całość chwilkę miksujemy a następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy na formę tortową i pieczemy 10 min w temp. 180'C, następnie zmniejszamy temp. do 140'C i pieczemy 20 min., ponownie zmniejszamy temp. do 100'C i pieczemy ok 30 min. Po tym czasie wył. piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku do przestygnięcia.
Krok 4 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
Blat ciast kakaowego, smarujemy Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy, który posiada całe owoce, lub dobrym dżemem truskawkowy.
Krok 5 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, oraz śmietan-fixy. Gotową masę schładzamy w lodówce. Masę dzielimy na pół. Jedną połowę masy śmietankowej wykładamy na blat biszkopta wysmarowanego truskawkami.
Krok 6 -  Tort Kokosowo - Śmietankowy foto
Na krem nakładamy blat z wiórek kokosowych, oraz ponownie pozostały krem i przykrywamy blatem kakaowym. Całość polewamy polewą czekoladową i schładzamy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 18.06.2017 12:15
bardzo lubię torciki z kokosem. Pyszny tort!
Jagódka77 27.10.2016 19:37
wygląda pysznie
Marta Ryżek-Kalkowska 01.10.2016 23:52
wspaniale wygląda.
Diana Rusiłowicz 10.07.2016 01:05
Przepyszne ciasto :)
Ela15 22.06.2016 11:55
pyszny torcik
adelajda 05.06.2016 09:55
pyszne ciacho :)
krokus 15.05.2016 16:46
pyszny torcik
dodi 15.05.2016 16:17
apetyczny ten torcik
Wacław 15.05.2016 16:08
znakomity tort :-)
Wiesława1 15.05.2016 15:54
Pyszności.Moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat