Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z owocowym biszkoptem
Wiśnie osączyć z soku. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, wodę i mąkę z proszkiem. Na koniec dodać wiśnie i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej tortownicy w jakiej się piekł ciemny biszkopt( chodzi o wielkość) i piec ok 25 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i posmarować z jednej strony masą czekoladową.
Brzoskwinie osączyć z syropu. Galaretki i żelatynę rozmieszać w ok 1 szkl gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Śnieżkę dodać do mleka i ubić, dodać ser i galaretki. Razem ubić do połączenia składników.
Jedną część ciemnego biszkoptu nasączyć i wyłożyć trochę mniej niż połowę masy serowej i ułożyć przekrojone brzoskwinie. Przykryć biszkoptem z wiśniami kładąc smarowaną stroną na masę serową.
Biszkopt nasączyć i posmarować masą czekoladową. Wyłożyć masę serową troszkę zostawiając. Położyć brzoskwinie i przykryć ciemnym biszkoptem. Biszkopt nasączyć i zasmarować pozostałą masą serową.
Schłodzić i dowolnie udekorować.