Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z czereśniami i budyniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna 1,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 100 gram
woda lodowata
kwaśna śmietana 2 łyżki

masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 1/2 litra
masło 50 gram
cukier 2-3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

oraz

czereśnie
mini beziki

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z czereśniami i budyniem


Z mąki, żółtek, masła, śmietany i wody zagnieść ciasto, podzielić na pół, schłodzić.

Połowę mleka zagotować z cukrem , drugą połowę wymieszać z budyniem, żółtkami i mąką ,ugotować budyń, dodać masło, mieszać do momentu aż masło się rozpuści.

Ciastem wylepiać foremki (dno i boki), podpiec 10 minut, wlać letni budyń, poutykać po kilka wydrylowanych czereśni.

Zetrzeć na tarce resztę ciasta .

Piec 20 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu udekorować czereśniami i bezikami oraz posypać cukrem pudrem .

SMACZNEGO !!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 01.09.2016 12:35
Pyszności :)
Wiktoria29 31.08.2016 20:05
zjadłabym........
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:54
małe słodkości
RenataZ-et 31.08.2016 15:08
wyglądają idealnie
gosia1988 31.08.2016 14:37
smakowicie wygląda
Franciszek 31.08.2016 14:32
pyszne do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak