Tarta ze szpinakiem, rzodkiewką i serkiem mascarpone

Ali

Ali

Tarta ze szpinakiem, rzodkiewką i serkiem mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 gram
  • masło

    100 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda zimna

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Farsz

  • szpinak świeży

    400 gram
  • rzodkiewki pęczek

  • serek mascarpone

    250 gram
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • ziarna sezamu

    2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łączymy mąkę z pokrojonym na kawałki zimnym masłem, dodajemy wodę, jako i sól. Wyrabiamy szybko żeby jak najmniej ogrzać ciasto. Albo tak jak w naszym przypadku: do misy blendera wyposażonej w ostrza siekające wsypujemy mąkę i wrzucamy masło. Siekamy kilkanaście sekund aż składniki się połączą. Dodajemy wodę, jajko i sól i ponownie siekamy kilkanaście sekund. I ciasto mamy zrobione. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30-60 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i dokładnie wylepiamy nim formę do tarty. Spód dokładnie nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Szpinak razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na łyżce masła i solimy. Jeżeli przez przypadek używacie mrożonego to pozbądźcie się po duszeniu nadmiaru wody. My jednak zalecamy świeży, jest smaczniejszy i wygodniejszy w obróbce.
Następnie lekko podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną na plasterki rzodkiewkę. Łączymy ze szpinakiem. Dodajemy też uprażony na patelni sezam. Można dać nie prażony, ale ma on mniej smaku.
Łączymy również ze sobą mascarpone, jajko, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej. I całość dodajemy do reszty. Nakładamy na wystudzony spód tarty i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

21.02.2015 15:48
smakowita tarta

mikrusiak

20.02.2015 18:23
pyszności :) rewelacja:D

Internetowa Kuchnia

20.02.2015 16:55
bardzo ciekawy przepis :)

Jadwiga/Jaga85

20.02.2015 16:14
kolorowa i pyszna!

Sroczka

20.02.2015 15:38
Ależ ta tarta pysznie wygląda.

Beatris

20.02.2015 15:30
Wygląda apetycznie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)

IwonaDD

20.02.2015 14:47
wspaniała tarta

Asik32

20.02.2015 12:24
pyszna taka tarta z chęcią wypróbuję:)

wwwiolka

20.02.2015 10:11
Bardzo fajny przepis.

Pyszota

20.02.2015 09:42
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat