Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wafelkowy spód

baton 3 sztuki czekoladowe 150g.
baton 3 sztuki mleczne 150g.
masło 82% 250 g

Krem cytrynowy

cytryna 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
woda zimna 200 ml
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki

Beza

białko 3 sztuki
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Porada

Delikatny rozpływający się w ustach spód na bazie pokruszonych wafelków w dwóch smakach z mocno cytrynowym , delikatnie słodkim kremem o pięknym żółtym kolorze oraz miękką , kleistą w środku i chrupiącą z wierzchu słodką , puszystą bezą.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie

Kroki postępowania

1
Batoniki umieścić w kielichu blendera , zmiksować lub pokroić drobno.
Krok 1 -  Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie foto
2
W garnku rozpuścić masło , dodać batoniki , wymieszać.
Odstawić do wystudzenia.
Krok 2 -  Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie foto
3
Masą wafelkową wyłożyć naczynie na tartę wysmarowane masłem i bułką tartą ( jeśli używamy formy silikonowej krok smarowania możemy ominąć)
Krok 3 -  Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie foto
4
Krem cytrynowy:Z cytryn zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok w wyciskarce do cytrusów jeśli jej nie posiadamy wyciśnięty sok przecedźić sok przez sito.
Sok ze skórką oraz cukrem zagotować , mąkę połączyć z wodą , cienkim strumieniem wlać do soku cytrynowego cały czas mieszając.
Wbić jajka oraz żółtka , utrzeć do połączenia się składników.
Krok 4 -  Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie foto
5
Krem odstawić do wystudzenia , chłodny wylać ma wafelkowy spód.
Krok 5 -  Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie foto
6
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli , powoli dodawać cukier cały czas miksując.
Wsypać mąkę ziemniaczaną zmiksować do połączenia się składników.
Krok 6 -  Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie foto
7
Białka wyłożyć na krem , piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.
Gotową tartę schłodzić w lodówce.
Krok 7 -  Tarta cytrynowa z bezą na wafelkowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 18.03.2017 15:01
bardzo dobre
Janina 14.03.2017 17:29
Pyszności;))
SzczyptaChili 13.03.2017 21:46
Dziękuję , tarta wyszła przepyszna :)
Ewelina1991 13.03.2017 19:34
dobra tarta
Grazyna0211 13.03.2017 15:52
musi być smaczna
mirosława4 13.03.2017 11:44
apetyczne ciasto
Madzai 13.03.2017 11:38
Super ciacho
Mniam 13.03.2017 11:35
Kusisz takimi słodkościami, że już bym zjadła :)
endzi
endzi 13.03.2017 11:19
wyglada pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak