Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka z domowej wędzarni.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 50 g
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 7 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
woda 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: szynka z domowej wędzarni.

Zagotowujemy wodę z solą peklowaną. Po zagotowaniu wrzucamy pozostałe składniki zalewy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka i zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.
Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę zawiązujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.
Gdy szynki już są przygotowane wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin. Czas wędzenia zależy od wagi szynki.
Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 09.01.2017 13:19
w tym roku na święta także raczyłam się taką domową wędlinką,miałam szynkę i schab....pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak