Przepis i sposób przygotowania na: szynka z domowej wędzarni.
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wkładamy ją do dużego nierdzewnego garnka i zalewamy zimną zalewą, po czym odstawiamy na kilka dni ( od 5 do 7 dni) w chłodne miejsce.
Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy zalewę, a szynki przekładamy do siatki wędliniarskiej, którą wcześniej zawiązujemy na jednym końcu. Drugą stronę zawiązujemy za pomocą sznurka zostawiając go na tyle dużo, by dało się powiesić szynkę w wędzarni.
Gdy szynki już są przygotowane wieszamy je w wędzarni i wędzimy przez kilka godzin. Czas wędzenia zależy od wagi szynki.
Gotowe uwędzone szynki zaraz po wyjęciu z wędzarni wkładamy na 10 minut do gorącej wody. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Zimną szynkę wyjmujemy z siatki i możemy kroić na plasterki i podawać.