Szybkie ciasto śmietankowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 gram
  • skrobia ziemniaczana

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 do smaku
  • laska wanilii

    1 sztuka

dodatki- owoce dowolne sezonowe

  • truskawki

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć podobną , temperaturę, dlatego warto poszczególne składniki wyjąć wcześniej z lodówki. Do dużej i wysokiej misy wsypujemy cukier, następnie wlewamy olej i sok cytrynowy i mieszamy trzepaczką rózgową do połączenia składników. Następnie dodajemy jaja a później śmietanę i również chwilę mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą, ziarenka wanilii i całość mieszamy do połączenia
smerfetka79
Ważne jest aby soda była dokładnie połączona, inaczej ciasto nie wyrośnie odpowiednio i mogą się pojawić takie ciemne smugi na cięście

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat