Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 300 gram
pieczarki 300 gram
cebula 1 szt
oliwa 3-4 łyżki
śmietana 30% 150 ml
oregano świeże kilka gałązek
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
parmezan

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Krok 1 -  Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć, aż się zeszkli.
Krok 2 -  Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym foto
3
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Skropić je sokiem z cytryny i posolić. Dusić kilka minut.
Krok 3 -  Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym foto
4
Wlać śmietanę. Wymieszać. Dusić 1-2 minuty.
Krok 4 -  Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym foto
5
Dodać wszystkie przyprawy, dusić aż sos zgęstnieje.
Krok 5 -  Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym foto
6
Dodać ugotowany makaron, wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Smacznego :)
Krok 6 -  Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 04.07.2017 00:00
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak