Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory w oleju
Kroki postępowania
Suszyć pomidory ok. 4 godzin co jakiś czas sprawdzając czy się nie przypalają.
W połowie suszenia do pomidorów dołożyć obrane ząbki czosnku
Jeśli użyjemy małych pomidorów zmniejszymy o wiele czas suszenia.
W garnku zagotować mieszankę oleju z oliwą , uważając by nie zaczęła się palić.
Zalać tłuszczem pomidory.
Zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Pomidory przechowywać w piwnicy lub w lodówce nawet do kolejnego sezonu.
Uwaga: Zalewając pomidory uważajmy aby nie poparzyć się tłuszczem gdyż pod wpływem gorąca jest możliwość pęknięcia słoika.
Pomidory bardzo chłoną tłuszcz więc zalewając je odczekajmy chwilę a następnie dolejmy do pełna