Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec z galaretkami i budyniem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaszka 27,5 X 17cm. Biszkopt

jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
olej rzepakowy 4 łyżki
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Galaretki

śmietana 36% 1 l
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka truskawkowa 1 sztuka

Poncz

woda 1/2 szklanki
aromat śmietankowy 5 kropel
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1 l
budyń śmietankowy 2 sztuki bez cukru
cukier 12/ szklanki
jajko 2 sztuki

Porada

Rozpływające się w ustach , idealne na każdą porę roku ciasto z mnóstwem słodkiej, bitej śmietany , śmietankowym budyniem i owocowymi galaretkami. Smakuje rewelacyjnie , skuszą się na nie dorośli i dzieci.

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z galaretkami i budyniem

1.Galaretki:Każdą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l. wrzątku , odstawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier , miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy) Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na pół wzdłuż.

2.Masa budyniowa:W garnku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąki energicznie mieszając smażymy 3-4 min. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu. Resztę mleka wlewamy do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodajemy rozprowadzony budyń oraz jajka nie przerywając mieszania. Gęsty budyń zdejmujemy z gazu , pozostawiamy do wystudzenia.

3.Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz mixami do śmietany. Dzielimy śmietanę na 3 porcję.

4.Złożenie:Dolny blat biszkopta umieszczamy w blaszce , nasączmy 1/2 ponczu ( wodą wymieszaną z aromatem śmietankowym). Wykładamy masę budyniową , wylewamy galaretkę brzoskwiniową oraz pierwsza część bitej śmietany. Wylewamy galaretkę o smaku agrestowym oraz ponownie bitą śmietanę. Górny biszkopt nasączamy resztą ponczu , przykrywamy ciasto. Na wierzch wykładamy resztę śmietany oraz wylewamy galaretkę truskawkową.

5.Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 15.12.2016 12:09
Dziękuję , było pyszne :)
Motorek 11.12.2016 12:24
smaczne ciasto
Renataj 08.12.2016 21:26
Apetycznie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje:)
Grazyna0211 08.12.2016 14:59
smaczny deser
molanka 08.12.2016 13:48
kolorowa propozycja
Aleksandra/Olcia 08.12.2016 10:42
super ciacho,idealne dla dzieci
Krystyna32 08.12.2016 10:04
pyszności :)
Ewelina1991 08.12.2016 09:36
apetycznie wygląda
gusia1000 08.12.2016 00:07
Dobre ciasto.
Łukasz15 07.12.2016 23:39
Super ciasto
ada.la 07.12.2016 23:26
pyszne i proste ciasteczko
IKrakowianka 07.12.2016 23:10
lubię takie ciasta
Iwusia 07.12.2016 22:31
no, takie ciacho bym spałaszowała
magdow 07.12.2016 21:52
pysznie wygląda ;)
Babeczka35 07.12.2016 21:47
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak