" Smażona wątróbka z karmelizowaną cebulą "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka wieprzowa

    0,5 kg
  • cebula

    4 szt
  • olej do smażenia

    0,5 szkl
  • mąka

    2 lyzki
  • cukier

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W gęsiarce rozgrzewamy niewielką ilośc oleju.

Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki.

Wkładamy do gęsiarki , słodzimy!!! i szklimy do momentu , aż uzyskamy złocisty kolor.


Wątróbkę myjemy , odsączamy na cedzaku , osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek nakrawamy delikatnie nożem z obu
stron.

Delikatnie oprószamy pieprzem , obtaczamy w mące.

Smażymy na patelni na rozgrzanym
oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Obsmażoną przekładamy do gęsiarki na cebulkę.

Podlewamy 1/2 szklanki wrzątku i dusimy pod
przykryciem około 10-15 minut.

Solimy dopiero na talerzu!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rutynka 11.09.2013 16:29
musi być smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat