Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śledzie marynowane

    500 g
  • ocet

  • pieprz

Sos śmietanowy

  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • śmietana 30%

    200 ml
  • jabłko winne

    2 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto
Śledzie umyć , osuszyć , pokroić w 2-3 cm kawałki.
Skroić octem oraz oprószyć pieprzem.
Krok 2 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto
Sos śmietanowy:Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na rozgrzanym maśle , gdy się zrumieni dodajemy cukier mieszamy ,pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 3 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto
Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy z soku.
Śmietany łączymy razem , dodajemy jabłka oraz ostudzoną cebulę.
Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy.
Krok 4 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto
Kawałki śledzi podajemy na sosie śmietanowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 26.11.2017 15:39
Dziękuję :)
jagoda5913 25.11.2017 12:43
super pomysł na śledzie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat