Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

śledzie marynowane 500 g
ocet
pieprz

Sos śmietanowy

śmietana 18 proc 300 ml
śmietana 30% 200 ml
jabłko winne 2 sztuki
cebule 2 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Śledzie umyć , osuszyć , pokroić w 2-3 cm kawałki.
Skroić octem oraz oprószyć pieprzem.
Krok 1 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto
2
Sos śmietanowy:Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na rozgrzanym maśle , gdy się zrumieni dodajemy cukier mieszamy ,pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 2 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto
3
Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy z soku.
Śmietany łączymy razem , dodajemy jabłka oraz ostudzoną cebulę.
Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy.
Krok 3 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto
4
Kawałki śledzi podajemy na sosie śmietanowym.
Krok 4 -  Śledzie w śmietanie z karmelizowaną cebulą i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 26.11.2017 15:39
Dziękuję :)
jagoda5913 25.11.2017 12:43
super pomysł na śledzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak