Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju z cebulką i kolorowym pieprzem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 4-5 sztuki
cebula 2 sztuki
olej do zalania
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuka
ziele angielskie kilka sztuk
Pieprz czarny mielony Prymat 1/5 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju z cebulką i kolorowym pieprzem

Śledzie moczymy w zimnej wodzie bądź mleku (zmieniając płyn aż będą odpowiednio dla nas słone) przez około 2 godziny. Cebulę szatkujemy w drobną kosteczkę, a następnie sparzamy ją wrzątkiem nad sitkiem. Odsączone i osuszone śledzie kroimy w małe cząstki ( u mnie w rąby). W dużym słoju układamy na dno cebulę, oraz mieszankę z pieprzu i pozostałych dodatków przyprawowych a następnie śledzie i tak aż do wyczerpania. Na koniec wlewamy ocet i uzupełniamy olejem, tak aby przykryć ich powierzchnię. Przekręcamy słoiczkiem kilkukrotnie i odstawiamy do lodówki. Gotowe śledzie z pieprzem i cebulka wstawiamy do lodówki na minimum 1-2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 02.05.2016 09:43
śledzie... moje "ulubione słodycze".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak