Śledzie w oleju z cebulką i kolorowym pieprzem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    4-5 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • olej

    do zalania
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 sztuka
  • ziele angielskie

    kilka sztuk
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/5 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w zimnej wodzie bądź mleku (zmieniając płyn aż będą odpowiednio dla nas słone) przez około 2 godziny. Cebulę szatkujemy w drobną kosteczkę, a następnie sparzamy ją wrzątkiem nad sitkiem. Odsączone i osuszone śledzie kroimy w małe cząstki ( u mnie w rąby). W dużym słoju układamy na dno cebulę, oraz mieszankę z pieprzu i pozostałych dodatków przyprawowych a następnie śledzie i tak aż do wyczerpania. Na koniec wlewamy ocet i uzupełniamy olejem, tak aby przykryć ich powierzchnię. Przekręcamy słoiczkiem kilkukrotnie i odstawiamy do lodówki. Gotowe śledzie z pieprzem i cebulka wstawiamy do lodówki na minimum 1-2 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartek8585 02.05.2016 09:43
śledzie... moje "ulubione słodycze".

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat