" Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie "

" Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka z kurczaka

    6 szt
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sezam

    4 łyżki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka
  • musztarda ostra

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • sól

    1 łyzeczka
  • wino deserowe

    50 ml
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka czyścimy.

Odcinamy końce.

Skrapiamy sosem sojowym.

Nacieramy imbirem.

Odstawiamy na 15 minut.

Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Po tym czasie odsączamy z zalewy
( nie wylewamy jej! ).

Smarujemy miodem i musztardą.

Obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Odstawiamy na chwilę.

Papryki drobniutko kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej.

Podsmażamy ziarna sezamu.

Dodajemy skrzydełka.

Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor.

Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili.

Odrobinę solimy.

Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.

Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 19.01.2013 00:22
mmm super:]
goofy9 10.01.2013 22:07
o to coś dla mnie
ewka1978 06.01.2013 12:17
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat