Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serowe fondue

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wino białe wytrawne 250 ml
woda 100 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ser ementaler 250 g
ser żółty gouda tarty 250 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Mi najlepiej smakuje z grzankami, oliwkami bądź kawałkami kurczaka :)

Przepis i sposób przygotowania na: serowe fondue

Dno kociołka w którym będziemy sporządzać nasze fondue nacieramy czosnkiem. Następnie wlewamy wino oraz wodę i podgrzewamy. Ser zatrzeć na tarce (szybciej się rozpuści, można również go pokroić w kostkę). Gdy ser się rozpuści nie będzie tworzył jednolitej masy z winem, dlatego nasze fondue doprawiamy pieprzem, bazylią i gałką muszkatołową i dodajemy składnik, który ujednolici je - mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i gotowe :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak