serowe fondue

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino białe wytrawne

    250 ml
  • woda

    100 ml
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • ser ementaler

    250 g
  • ser żółty gouda tarty

    250 g
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dno kociołka w którym będziemy sporządzać nasze fondue nacieramy czosnkiem. Następnie wlewamy wino oraz wodę i podgrzewamy. Ser zatrzeć na tarce (szybciej się rozpuści, można również go pokroić w kostkę). Gdy ser się rozpuści nie będzie tworzył jednolitej masy z winem, dlatego nasze fondue doprawiamy pieprzem, bazylią i gałką muszkatołową i dodajemy składnik, który ujednolici je - mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i gotowe :)
mały_łasuch
Mi najlepiej smakuje z grzankami, oliwkami bądź kawałkami kurczaka :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat