Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno na makowym spodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
cukier 0,5 szkl
mak 3 łyż
mąka 5 łyż
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

galaretka wiśniowa 1 opakowanie
serek homogenizowany 600
śmietana 18 proc 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
laska wanilii 1 sztuka
czekolada 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno na makowym spodzie

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku miksując.
Krok 1 -  Sernik na zimno na makowym spodzie foto
2
Dodać mąki i proszek do pieczenia oraz mak, wymieszać ciasto. Ciasto przelać do formy i upiec.
Krok 2 -  Sernik na zimno na makowym spodzie foto
3
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Odstawić na 5 minut. Śmietanę wymieszać z miąższem z laski wanilii. Żelatynę podgrzać do jej rozpuszczenia, dodać do serków i zmiksować. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować.
Krok 3 -  Sernik na zimno na makowym spodzie foto
4
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przelać do małych silikonowych foremek i zostawić do stężenia. Galaretki wyjąć i położyć na ciasto. Masę wyłożyć na ciasto i galaretki. Pozostawić do stężenia.
Krok 4 -  Sernik na zimno na makowym spodzie foto
5
Białą czekoladę rozpuścić na parze i polać nią ciasto.Dowolnie dekorować
Krok 5 -  Sernik na zimno na makowym spodzie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cynamonka 09.02.2015 13:40
Mmm.. aż by się zjadło kawałek :D
mysza75 09.02.2015 12:26
pyszne ciacho do kawy
agnieszka214 09.02.2015 11:22
ciastka to ja lubie w każdej postaci
Pietruszka 09.02.2015 11:06
uwielbiam takie ciasta
Kuchenka 09.02.2015 09:46
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak