Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Scones z dżemem i bitą śmietaną "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
proszek do pieczenia 4 łyzeczki
sól 1 szczypta
cukier 50 g
zimne masło 50 g
mleko 100 ml
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: " Scones z dżemem i bitą śmietaną "

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Mąkę przesiewamy na stolnicę.

Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier.

Rozcieramy składniki palcami.

Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.

Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta.
Reszta będzie służyła do posmarowania bułeczek .

(W razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ).

Ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok.1,5 cm.

Ostrą szklanką wycinamy kółka.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Smarujemy resztą ubitego jajka.

Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 16.09.2012 11:09
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak