Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz w cieście szpinakowym ze smażonym ryżem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza 3 sztuki , mrożone
szpinak mrożony 250 g
ryż basmati 200 g
pieczarki 300 g
jajko 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
masło 2 łyżki
olej do smażenia

Porada

Delikatna ryba smażona w cieście naleśnikowym ze szpinakiem. Podana w towarzystwie smażonego ryżu z pieczarkami i curry stanowi wyśmienitą propozycję obiadową.

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz w cieście szpinakowym ze smażonym ryżem

Kroki postępowania

1
Rybę rozmrozić w mleku , umyć osuszyć.
Oprószyć każdy filet świeżo mieloną solą i pieprzem z obu stron.
Krok 1 -  Sandacz w cieście szpinakowym ze smażonym ryżem foto
2
Przygotować ciasto szpinakowe: mleko wymieszać z jajkiem , śmietaną , mąką pszenną , szpinakiem oraz przyprawą do ryb za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto musi być gęste by nie spływało z ryby. ( w razie potrzeby dodać mąki)
Krok 2 -  Sandacz w cieście szpinakowym ze smażonym ryżem foto
3
Każdy filet ryby maczać w cieście , smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Krok 3 -  Sandacz w cieście szpinakowym ze smażonym ryżem foto
4
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Pieczarki obrać , pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć pieczarki do momentu powstanie płynu.
Dodać ryż , wsypać curry oraz 1/2 łyżeczkę czarnego pieprzu ( ew. dodać sól)
Smażyć ryż na rumiano co jakiś czas mieszając.
Rybę podawać ze smażonym ryżem.
Krok 4 -  Sandacz w cieście szpinakowym ze smażonym ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 13.10.2015 21:43
Pyszności :)
SzczyptaChili 12.10.2015 16:25
Dziękuję :)
halina17 06.10.2015 16:31
Smaczna ryba.
mysza75 06.10.2015 13:43
fajna i smaczna rybka :-)
Monika-twin 06.10.2015 12:31
wygada pysznie.
Róża1 06.10.2015 09:36
świetny zestaw obiadowy :-)
wyattearp 06.10.2015 09:23
rybka super bardzo zdrowa i pyszna
olkaaa 06.10.2015 09:12
Muszę spróbować.
2milutka 06.10.2015 08:15
już go lubię , pyszności!
ilka01 06.10.2015 08:00
pyszności :)
jagoda5913 06.10.2015 00:57
fajny przepis
norweska20 05.10.2015 22:44
apetyczne zestawienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak