Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka makaronowa z duszoną papryką, tuńczykiem i fetą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron penne 250 g
ser feta 125 g
papryki 2 szt
tuńczyk kawałki w oleju 1 szt
oliwki zielone 1 garść
szczypiorek 1 peczek
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka makaronowa z duszoną papryką, tuńczykiem i fetą

Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
Papryki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę (nie za małą), podsmażyć niewielkiej ilości tłuszczu, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, wymieszać, dolać odrobinę wody, mieszać, czekać aż odparuje. Papryka ma zmieknąć. Na koniec, niech się chwilę podrumieni bez wody. Odstawić do wystygnięcia.
Tuńczyka odcedzić, oliwki przepołowić,fetę pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Składniki wrzucić do sporej miski, wymieszać z majonezem i jogurtem, nie żałować szczypiorku. Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak