" Sajgonki z kurczakiem i warzywami "

" Sajgonki z kurczakiem i warzywami "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    300 g
  • kapusta pekińska

    5 lisci
  • cebula

    1 szt
  • por

    1 szt
  • grzyby mun

    50 g
  • Sos z czosnkiem i chilli

    1 łyżka
  • papier ryżowy

    12 arkuszy
  • olej do smażenia

    200 ml
  • sos sojowy

    1 łyzka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cukier

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby namaczamy pół godziny wcześniej w gorącej wodzie.

Mięso kroimy w drobną kostkę.

Cebulę i pora siekamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

Wrzucamy cebulę i pora.

Dodajemy odciśnięte i pokrojone grzybki.

Dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy.

Dodajemy drobniutko poszatkowaną kapustę.

Doprawiam solą i pieprzem.

Po usmażeniu odstawiamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną niewielką porcję oleju.

Wrzucamy mięso.

Skrapiamy sosem do smażenia z czosnkiem, bazylią i chilli .

Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.

Doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Przygotowane mięso mieszamy z warzywami.

Arkusze papieru smarujemy gorącą wodą wymieszaną z cukrem.

Czekamy aż zmiękną.

Nakładamy farsz.

Zamykamy i delikatnie zwijamy jak krokiety.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia!

Podajemy z ulubionymi surówkami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat