Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada jagodowa w kratkę

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 sztuka M
mąka pszenna 6 łyżek tortowa
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masa jagodowa

jagody 2 szklanki
śmietana 30% 350 ml
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cytryna 1/2 sztuki

wierzch

śmietana 30% 1 szklanka
fix do śmietany 1 sztuka
jagody 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jagodowa w kratkę

Kroki postępowania

1
Do miski przelewam białka temp pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo po łyżce i ubijam dalej aż piana będzie lśniąca. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i miksuję do połączenia się składników. Mąki przesiewam dodaję proszek do pieczenia. Dosypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką.
Krok 1 - 	 Rolada jagodowa w kratkę foto
2
Do rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie.
Krok 2 - 	 Rolada jagodowa w kratkę foto
3
Do reszty ciasta dodaję kakao i mieszam. Po upieczeniu się jasnej kratki odczekać pięć minut aż przestygnie i wylać ciemne ciasto na całej powierzchni. Wstawić ponowie do piekarnika temp 160 stopni i piec około 10-15 minut aż będzie suche. Po upieczeniu przełożyłam ciasto na deskę zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia.

Krok 3 - 	 Rolada jagodowa w kratkę foto
4
Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.
Krok 4 - 	 Rolada jagodowa w kratkę foto
5
Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę do lodówki i sprawdzam co jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania.

Krok 5 - 	 Rolada jagodowa w kratkę foto
6
Biszkopt rozwijam, smaruję kremem zostawiając po 2 cm od brzegów, dodaję 1/2 szklanki jagód w środek i zwijam ciasno. Dodatkowo zwinęłam roladę w papier do pieczenia, potem w ręcznik i do lodówki na trzy godziny.

Kremówkę ubijam z fixem na sztywno i dekoruję roladę za pomocą szprycy, dodaję jagody i miętę.
Krok 6 - 	 Rolada jagodowa w kratkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 26.04.2017 10:02
fajna roladka
dodi 23.04.2017 14:11
bardzo apetycznie wyglada
Bernadeta1 22.04.2017 20:54
pyszne słodkości
adelajda 22.04.2017 19:53
Pyszne ciacho
halina17 22.04.2017 19:38
Smaczna rolada.
Aleksandra/Olcia 22.04.2017 18:53
piękna i apetyczna rolada
Wiesława1 22.04.2017 15:43
Wygląda smakowicie
bietka 22.04.2017 14:27
smaczne ciacho :)
gosia56 22.04.2017 13:15
jak zwykle superowa rolada ;)
jagoda5913 22.04.2017 11:16
super rolada
Krystyna32 22.04.2017 10:46
apetyczna rolada
benka 22.04.2017 09:46
Pięknie wygląda :)
Wafelek2601 22.04.2017 09:06
Przepyszna.
ben-ka 22.04.2017 09:02
Mistrzostwo !!!
pestka 22.04.2017 08:40
wygląda wspaniale
mirosława4 22.04.2017 08:29
smaczniutka
Konczi 22.04.2017 07:55
Super rolada - efektowna i smaczna :D
MagdalenaIC 22.04.2017 00:33
Wspaniała rolada :)
Róża1 21.04.2017 23:44
Wspaniała rolada !!!!!!!!!!!!!!!!
Renataj 21.04.2017 22:15
Apetyczna ta rolada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak