Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szparagami
Kroki postępowania
Bulion zagotować , wymieszać ze słodką śmietanką.
Wlać część bulionu na patelnie , tyle by zakrył ryż , dusić na wolnym gazie co chwila mieszając do wchłonięcia przez ryż płynów.
Czynność powtarzać do wykończenia 3/4 bulionu.( Trzeba pamiętać by ryż cały czas mieszać aby nie dopuścić do przypalenia.)
Mieszać do rozpuszczenie się serków , po tym czasie ryż powinien być już miękki i kremowy.
Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
W garnku zagotować wodę z solą i cukrem.
włożyć pionowo szparagi tak by ich główki nie dotykały wody.
Gotować 4 min , odcedzić , każdego przekroić na 4-5 części.
Szparagi dodać do ryżu , delikatnie przemieszać.
Risotto podawać posypane siekanym szczypiorkiem.